Eksempler på Jules Verne udgivelser fra ikke-nordiske lande.


Jules Vernetegneserier på fransk.

 

 

 home
Generelt om franske tegneserier.


"Jules Verne en 60 ans de bandes-dessinées 1940-2000
" udgivet af "La maison de Jules Verne" i 1999.
Heri et hav af eksempler på tegnernes fortolkninger af Jules Verne, når man løsriver sig fra Hetzel-tegnerne.
Bogen er tematiseret og man kommer vidt omkring (balloner, kanoner, dinosaurer, marine monstrer, kvinder etc.)



Diverse tegninger af Nautilus i tegneserier fra : "Jules Verne en 60 ans de bandes-dessinée", Éditions Centre de Documentation Jules Verne à Amiens, 1999. Tegningerne er (naturligvis) af forskellige tegnere.






Bog udgivet i 2005 - året for de mange begivenheder omkring 100 året for Jules Vernes død - med deltagelse af "Amiens métropole" - af forlaget  "petit à petit". De noveller der er lavet som tegneserer er: "Fritt-Flacc", "La journée d´en journaliste américain en 2890", "le mariage de M. Anselme des tilleuls", "Gil Braltar", "San Carlos", "Une ville idéale", "Pierre-Jean" og "Maître Zacharius ou l´horloger qui avait perdu son âme". Teksterne er alle bearbejdede af Céka, mens der er forskellige tegnere til de 8 noveller .

To udgaver af samme tegneseriesamling :



"Pif Parade" fra juli 1979 med særnummeret: "Jules Verne en bandes dessinée""Pif" indeholder "La maison à vapeur", "Maître du monde", "Le secret de Wilhelm Storitz", "Sans dessus dessous" og "Les 500 millions de la Bégum".

 
 

Adonis.

"Le tour du monde en quatre-vingts jours" i serien "Romans de toujours" af forlaget Adonis i 2007.
Den er tegnet af Chrys Millien
 
 






Archives Connivence.

"De la Terre a la Lune & Autour de la Lune"  i serien Collection Jules Verne Aventures af forlaget Archives Connivence i 1995. Tegneren er Uderzo - som også kendes fra Asterix.
 

Vingt mille lieues sous les mers" i serien Jules Verne Aventures Collection af forlaget Archives Connivence i 1995. tegneren er Marcel Uderzo.
Bagest i albummet er et stilbillede fra 1916-filmen og et fra 1954-filmen samt en filmografi over film på basis af romanen.

    

Clair de Lune.

"Le capitaine Nemo" i to bind af Davoz & Ortiz. Forlaget er Clair de Lune. Bind 1 kom i 2008, 2'eren i 2010. Samme år kom interessant nok osse en "Integrale prestige", der indeholder begge bind med både skitserne og rentegningerne, dog kun sort-hvide.

Endnu en tegneserie, der broderer videre på den gådefulde Kaptajn Nemo. Disse to bind fortæller om Nemos tid i Indien fra han vender hjem efter sin uddannelse i Europa og til han bliver den fredløse hævner. Der er osse et par smukke kvinder indblandet. Samt myten om Atlantis. 

         




1. bind af tegneserien "de tre russere..." fra forlaget Clair de Lune. Det fremgår, at forlaget har fuld gang i at udsende de knap så kendte romaner i tegneserieforn. Ud over Hector Servadac i fire bind, hvoraf de to allerede udsendt, kommer i løbet af 2010 (3 bind), Maison a VapeurL'ecole des Robinsons og Le Testamend d'un excentrique (2 bind). (Lejf)



Den centrale side, hvor ekspeditionens metode forklares. Den skal man nok være matematiker for at værdsætte, så det er ikke en af de mest populære bøger.



2. bind af 3 russere og 3 englændere .. (nov 09)



 

3. bind af tegneserien Hector Servadac (dec 2009) fra franske Clair de Lune's serie, hvoraf foreløbig 5 af 12 er til salg. Fjerde og sidste bind af Servadac planlægges udgivet marts 2010.

     

Afslutningen (bind 4) på Clair de Lune's "Hector Servadac". Billedeksemplet er slutscenen, hvor tekstboblen antyder, at hvis man tror på historien, ender man på galehuset.

         


Tegneserien om "Det rullende hus", 1. bind (apr. 2010). Det er syvende bind i Clair de Lune's Vernesamling.



Bind 2 af 3 i serien om "Det rullende hus" fra Clair de Lune. Billedeksemplet viser huset i Himalayabjergene.

           

Hermed det 3. og sidste bind af tegneserien om et rullende Hus fra Clair de Lune. Jeg vedlægger det dramatiske billede, der viser dampelefantens eksplosion .

   

Fra Clair de Lune, 10. bind af deres omfattende Verne-række. Nu "Ecole des Robinsons, der er i eet bind og meget flot som de øvrige. Det fremgår af bogen, at de sidste 3 bind af ialt 12, der endnu mangler, vil udkomme næste år (Lejf nov 2010)

     

Bind 11 af Clair de Lunes omfattende tegneserieudgaver af de mere sjældent sete Vernebøger. Denne gang 1. halvdel af Le testament d'un excentrique, om en rigmand, der fingerer sin død og lader en gruppe amerikanere gennemføre et gåse-spil for at vinde sin efterladte formue.



12. og foreløbig sidste bind i Clair de Lunes lange serie "Voyages Extraordinaires". Serien har udmærket sig ved at præsentere nogle af de mere sjældent sete værker på tegneserieform.



Classiques Illustrés.



Et eksemplar svarende til  "Stjerneklassikerne" i Danmark:   "Michel Strogoff" som har nr. 14 i deres serie. 












Delcourt.

Tegneserien hvori figurerne er talende dyr med tøj på.

 I bedste Disney-tradition er persongalleriet udskiftet med talende dyr med tøj på. Lord Glenarvan er f. eks. En tiger, børnene er kattekillinger og Paganel er (naturligvis) en frø. Den er i en meget flot tegnestil.


   

2. bind.  Dette bind behandler den australske del af turen. Der introduceres nye dyr i dette bind: Ayrton er afbildet som en ulv, og det indfødte barn, Toline, er, ikke unaturligt, en koalabjørn. Historien er sjovt og smukt tegnet og fortalt og tro mod originalen. Der indsniger sig en anelse fransk nationalchauvinisme i afsnittet om Toline .




   

Nylig udkom tredie og sidste franske tegneserie-bind om Kaptajn Grants børn. Hermed er denne smukke og minutiøst gendigtede serie med påklædte, talende dyr komplet. Billederne viser forsiden med det Ny Zeelandske landskab ved Waikato-floden og slutscenen ved bryllupsfesten, hvor det afsløres, at frøen Paganel har fået en kiwifugl tatoveret på brystet, da han var fange hos maorierne. Det frodige subtropiske landskab på Ny Zeelands nordø er realistisk gengivet, omend Waikato-floden i virkeligheden er en del mere beskeden i bredden.

     

Fra Delcourt kommer 3. og sidste del af "Jorden rundt i 80 dage", en serie, der nu har været nogle år undervejs. Slutbilledet udspilles kl 8:45, som det bør  (Lejf nov- 2010).

 


Dynamisme Presse.

Le tour du monde en 80 jours" i seriemagasinet "Le journal de Jules Verne" nr. 1 udgivet af Dynamisme Presse
Edition i 1981. Den er tegnet af "Match 3" (ell. "Watch 3"?) i dramatisk naturalistisk stil.
 
"Michel Strogoff" i seriemagasinet "Le journal de Jules Verne" nr. 3 udgivet af Dynamisme Presse Edition i 1981. Den er tegnet af "Watch 3" (ell. "Match 3"?).

   
nr. 6 : De la Terre a la Lune.



Éditions Bayard.


"Nemo Le Capitaine vengeur" frit efter Jules Vernes roman. Tegnede dyr som personer. Udgivet af Éditions Bayard i 1988. Tegnet af Rochette. En rigtig børneserie - men synd, at de skal opleve Jules Verne sådan.


Editions Roymodus

 "Slottet i Karpaterne" og et billedeksempel med den smukke operasangerinde, der ender som virtuelt slotsspøgelse. Editions Roymodus fra 2010

         


Fernand Nathan.


"Voyage au centre de la Terre" udgivet af Fernand Nathan i 1979. Tegneren er Ramón de la Fuente.
Også han er glad for kampen i havet, der går over 4 sider.

     



"20000 lieues sous les mers" udgivet af Fernand Nathan i 1975. Tegneren er Gerard Gasquet i en meget detailrig og fantastisk stil. Den er i sort/hvid bortset fra omslagsill. Formatet er større end A4, så billedet er beskåret.
 
"20000 lieues sous les mers" udgivet af Fernand Nathan i 1970´erne i serien "Les oeuvres celebres en bandes dessinees". Tegneren er Ramon de la Fuente. Formatet er større end A4, så billedet er beskåret.

   

Et par tegninger af Nemo´s salon i Nautilus.  Fernand Nathan Éditeur, 1975. Tegneren er Gerard Gasquet






Franco.

Voyage au Centre de la Terre
, 2 dele. Tekst af Luc Delissac og tegnet af Claude Laverdure. Forlaget LeFranco 1997. Også i denne "variant" forekommer en videnskabelig rival og en      avanceret underjordisk civilisation, ligesom man også medbringer en ung kvinde på turen.


Første og andenudgaven fra hhv. 1993 og 1997:


 



Franco Caprioli (div. forlag).

 Et fransk/canadisk tegneseriealbum  " L´Île Mystérieuse" tegnet af Franco Caprioli, udgivet af Editions Paulines, Quebec 1972.
Et smukt tegneseriealbum i "hardcover" 


"Un capitaine de 15 ans" udgivet af "Les editions de domino" i 1976. Den er tegnet af  Franco Caprioli og svarer til den danskudgivne - men med en noget anderledes forside.


 "Michel Strogoff" udgivet af Epipress i 1976. Tegneren er Franco Caprioli. Udgaven kendt fra tilsvarende dansk - bortset fra omslagsill.
 
 "Michel Strogoff" udgivet af Sagedition i 1979. Det er igen Franco Caprioli der har tegnet - altså samme tegneserie på andet forlag og med ny forsideill.

    

"Les enfants du Capitaine Grant"  udgivet af Les editions du Domino i 1976. Tegneren er Franco Caprioli. Den er også kendt i sin danske udgave med anden forside.



Glenat.

Denne gang bygger historien på kolonisternes oplevelser på "Den hemmelighedsfulde ø", og der mangler ikke noget i retning af Nemos højteknologiske frembringelser. 

     

Tredie og sidste bind af tegneserien "Nemo" fra det franske serieforlag Glenat. Den er løseligt bygget på Den hemmelighedsfulde ø.



Tegneserie udgivet marts 2010, men det er en genudgivelse af en Adonis-udgivelse fra 2007 med nytegnet omslag og enkelte ændringer i det forklarende afsnit bagest. Tegneren hedder Chrys Millien.


Den franske udgave af den spanske beretning om den unge Jules Vernes eventyr ved floden. Af Jorge Garcia og Pedro Rodrigues. Forlaget Glenat 2010. Tegneserien udkom også på dansk i 2010 med titlen Porten mellem verdenerne på forlaget Cobolt. Forsidetegningerne varierer en smule.


Hachette.

"20.000 Lieues sous les Mers", Hachette 1951.



Tegninger: R. Blondeau. Tekst: Marc Deséchal. 32 s. 2-farvet tryk i rødt og sort. Papbind med papirryg.
 
For at få mest muligt ud af Jules Vernes tekst er der mange små billeder med både tekstbobler og undertekster.
Tegnestilen er meget 50-er agtig - sine steder meget detailrig. Se f. eks. Nemos bibliotek og Nautilus´ maskineri.




En fransk børnebog i stort format:
.


.

"20.000 Lieues sous les mers", Hachette, (copyright 1955)
Tekst: Jacques Brecard. Illustrationer: Raoul Auger. 39 s. Serien: "Grands Albums Hachette".
Formatet er større end A4 - så billedet er lidt beskåret tv og forneden. Tryk: Sapho, Paris. Indbinding: Kartonindbinding med kartonryg af Brodard - Taupin
Stærkt forkortet og med spændende illustrationer på alle sider. Indklæbet mærkat fra Lycée Francais de Lisbonne, som viser, at bogen er givet som
"3ieme Prix de Lecture de Dessin" til elev i "Classe 10e A". Så selvom det er en børnebog, så må det antages,
at illustrationerne er interessante for en ældre elev med evner for at tegne.


Michel de l´Ormeraie



"Le tour du monde en 80 jours" fra Michel de l´Ormeraie, Paris 1979.

 

Den er smukt indbundet i rød shirting med påklæbet billede på forsiden.
Der angives 4 tegnere: Didier Bardon, Marc Bellan, Christian Bessière og Gilles Tosello. Tegningerne er således signerede
med "BBTB". Stilen er naturalistisk og meget detailrig, så man har ikke svært ved at leve sig ind i 1800-tallets verden.




Sagedition.


"Voyage au centre de la terre" i serien "Aventure et mystere" udgivet af Sagedition i 1978.
Tegneren er Renato Polese. Den holder sig pænt til teksten - men tegneren har rigtig boltret sig med
kampen mellem plesiosaurus og ichtyosaurus som fylder 5 sider med dramatiske billeder.
 





Solei.


Ny fransk tegneserie, "20000 århundreder under havet", endnu en videredigtning af beretningen om Kaptajn Nemo. Det er bind 1 af 2. Der sker en del undervejs, f. eks. dukker is-sphinx'en op.

   



2. og sidste bind af denne franske fortælling om Nemo og Nautilus version 2.0 er nu udkommet. Selveste Verne optræder til sidst i historien.





Tele-Guide.

"Voyage au centre de la terre" tegnet af Chiqui de la Fuente og udsendt af Tele-Guide på fransk i 1978. Fra denne kunne jeg ikke lade være at scanne den noget anderledes fremstilling af "Vor Frelsers" kirketårn i et København, der nærmest ligner en landsby (Henrik).


Vents D'OUEST.


.

.
det franske forlag Vents d'ouest er udsendt en tegneseirudgave af To års ferie i 3 bind. Tegnet af Frédéric Brrèmaud og Philippe Chanoinat, 2018 - 2019, 48 flotte sider pr. bind.  Dessin & couleur: Hamo.

24 x 32 cm:


.