Tegninger i danske Jules Verneudgaver.
M-R

 Til Verneportalen.


Mathiesen, Axel:

1882 - 1973, dansk tegner. Axel Mathiesen er nok den bedst kendte og den bedste af de tegnere, der i børnebøgernes storhedstid leverede omslag til de mest elskede bøger, og hvis omslag stadig huskes som "de rigtige": Flemmingbøgerne, Peder Mostbøgerne og Tarzanbøgerne for blot at nævne nogle.  Et stort udvalg af Mathiesens tegninger kan ses på  http://www.axelmathiesen.dk/.
 
 

Mathiesen illustrerer Jules Verne i tre omgange. 

1. Chr. Erichsens Forlag.
I 1911 leverer han tegninger til Erichsens Czarens Kurèr (21 stk, 2. udgave i 1921).  Desuden tegner han forsiden til de kartonerede udgaver af Jorden rundt i 80 Dage, der udkommer i 1910 og 1912, der ellers har tegninger af Moe. Som eksempel  omslagstegningen til Zarens Kurer:

2. Poul Branners Forlag.
Den store Jules Verneopgave får han imidlertid, da han tegner både forsider og yderligere 5 tegninger til hvert af de 10 bind i Poul Branners udgave fra 1941 til 1946, i alt 60 meget levende og elegante tegninger. Originalerne til en del af disse tegninger befinder sig nu i Henrik W. Christensens meget store Jules Vernesamling.

Som eksempel er her vist den rørende scene, hvor Mary Grant ser sin fader på kysten. Det er Mathiesen til venstre og Riou til højre.Bemærk, hvordan der altid er mere bevægelse i Mathiesens tegninger.
 

Men se i øvrigt oversigten over Branners udgave, der også viser de 10 grønne Mathiesenforsider.

3. Ungdommens Forlag.

En enkelt af de 20 forsider er af Mathiesen:
Frihedshelten Mathias Sandorf, 1948 + 1954.

Et eksempel på de utallige omslag han leverer, her til Hasselbalchs tidlige Tarzanserie.

Jan Jørgensen mener også at AM tegner forsiden til Jespersens VUH fra 1935,

Bog om Axel Mathiesen.

af  Hanne Bistrup & Jan Toxværd Jørgensen.  320 sider, 299 kr. Forlaget Attika 2009.
Hanne Bistrup er barnebarn af AM.




Der er afbildning af "Jorden rundt i 80 Dage" fra Chr. Erichsen og billeder fra Branners serie. De sidste er forfatterne ikke særlig begejstrede for.

Bogen er gennemillustreret med alle typer af illustrationer fra A.M.s lange virke, som gennemgås skiftevis tematisk og kronologisk. En meget flot bog til en rimelig pris.






 
 
Miralles, Joseph.

Spansk tegner, der har tegnet forsiden til den udgave af Zarens Kurér, der udsendes af "Junior Bogklubben", Wangels Forlag 1990:

Tegnestilen er ret typisk som den også kendes fra mange spanske tegneserier. her et eksempel på en Mirallesforside til Ivanhoe. Man genkender helt sammenstillingen af helten forrest med den kvindelige hovedperson lige bagved samt handling i baggrunden.


 
Moe, Louis.

1857 - 1945, norsk-dansk maler og tegner. Født i Norge, men bosat i Danmark, dansk statsborger fra 1919. Han udsendte mange børnebøger mest med nisser og trolde og dyr, men har også illustreret værker som Ingemands historiske romaner og Saxos krønike.  Weilbach

Louis Moe illustrerer i 1898 Jorden rundt i 80 Dage for Chr. Erichsens Forlag. I de første 6 udgaver/oplag er der 41 tegninger (1898-1912), medens de side 4 udgaver/oplag (1920-1934) kun medtager 33/34 af tegningerne. Flere forskellige af tegningerne benyttes som forside, men også Axel Mathiesen tegner omslag til den billigere af udgaverne fra 1910 - 1912.

Moes tegninger er ind imellem ret originale i forhold til de franske tegninger af Neuville og Benett. Som eksempel kan vi se på den dramatiske tegning, hvor Passepartout i farten løsner lokomotivet fra resten af toget, medens rødhuderne angriber. Det er Moes til venstre og Benetts til højre. Selvom der er tale om samme situation, vælger Moe en overraskende synsvinkel.
 
 

Nogle af Moes tegninger er ret "tamme". Feks. ligner den vilde, bengalske tiger på følgende forsidetegning jo mest en dansk huskat, der lurer på en mus.

Moe tegnede også forsider til Martins Ridder Haggardudgaver. De kan på trods af bøgernes alvorlige indhold nærme sig til datidens parodiske "neger-tegninger":


 
Nygaard, Axel

1877-1953,   tegner 
Axel Nygaard´s kunst var i mere end 50 år dagligt tilgængelig for alle danskere i magasiner og aviser.
Især hans ”Dag til Dag” skildrede Danmark poetisk i mere end 40 år, hvilket gav tegningerne kultagtig status og medførte sammenligninger med H.C. Andersen og Haydn´s musik. Samtidens kulturpersonligheder beskæftigede sig med hans kunst og hylder Axel Nygaard som Danmarks største tegner.

AN bringer bladtegningens europæiske ånd til Danmark og tegner i flere manérer. Man har talt om den første, den anden og den tredje Nygaard. Han overfører i samarbejde med Valdemar Andersen farvelitografiets teknik til rotationspressen, og han introducerer, som den først grafisk design i avisen ved at tilrettelægge brødteksten sammen med sine tegninger og egne alfabeter. 

Det skønnes at Axel Nygaard producerede mere end 30.000 tegninger hovedsageligt til Politiken.
(miniportræt af - og med tilladelse af  Lars Rømer-Nygaard) 
 

Til Stjerne-Hæfte 39 tegner han i 1946 følgende portræt af Verne:


 
Nørretranders, Johannes.

1871-1957. Portrætmaler men især bladtegner og illustrator. Efter egne oplysninger udførte han mere end 7000 originaltegninger. Sin største succes opnåede han med illustrationerne af Alexander Dumas' action-mættede musketer-romaner.  Weilbach

En af de fire tegnere der illustrerer Jespersens 12 binds udgave. Nørretranders bidrager i 1903 med:

En Verdensomsejling under Havet, 1903: Illu: 5 i fave, 4 s/h .
Kaptejn Grants Børn, 1903. Illu.: 8 i farve, 2 s/h.
Den hemmelighedsfulde Ø, 1903. Illu.: 4 i farve, 2 s/h.
Det sorte Indien,  1903. Illu.: 4 i farve.
Det rullende Hus, 1903. Illu.: 8 i farve, 1 s/h.
Is-Sfinksen, 1903. Illu.: 6 i farve, 2 s/h..

Tegningerne angives at være trykt i "akvareltryk". Der er tale om direkte kopier af de originale franske tegninger. Som det fremgår af siderne om Jespersens forlag, varierer det en del, hvilke af tegningerne, der benyttes som omslagstegning.  I anden udgave nytegnes de fleste af tegningerne af G. Tenggreen temmelig groft og sjusket. 

Eksempel på en af Nørretranders farveillustrationer fra Kaptejn Grants Børn. Til sammenligning samme tegning af Riou.  Det er skurken Ayrton, der efterlades på den berømte ø Tabor.
 
 
 


 
 
Nørstrand, Harry

Harry Nørstrand har tegnet en del forsider især til danske seriebøger. Til Ungdommens Forlag har han tegnet til to af de tyve bind Jules Verne:

To Aars Ferie, 6 tegninger i s/h, medens omslaget er tegnet af Sven Otto. De 6 tegninger er med i alle 9 oplag fra 1945 til 1971.

En verdensomsejling under havet, her tegner Nørstrand omslagstegningen, medens Oscar Knudsen leverer de 6 tegninger, der dog først kommer med fra andet oplag i 1953. Nørstrand forsidetegning er derimod med i alle 5 oplag fra 1951 til 1957.

Nørstrands tegninger er, som det gælder de fleste tegninger efter krigen, uden den dybde og bevægelse, der kendetegner de bedste af de ældre tegninger. Lidt primitive børnebogstegninger. Forsiden til En Verdensomsejling er da heller ikke seriens mest spændende.

Eksempel: atter Briants tapre kamp mod jaguaren sammenlignet med Bennets original:
 
 

Nørstrands enlige forside til serien.


 
 
Olsen, Erling

Tegner til et enkelt bind af Gyldendals Udødelige nemlig:
 

  • En verdensomsejling under havet: 12 tegninger til de 8 oplag/udgaver fra 1964 til 2005.
Som eksempel kan vi se tegningen et vindue mod disse uudforskede afgrunde.  Det er Neuville til højre.
 
 

 
 
Palmquist, Eric

Svensk illustrator (1908-1999).   Har bl.a. illustreret bøger af Astrid Lindgren, feks.:

Han illustrerer i 1975 to bind if-Klassikere for Carlsen, der udkommer samtidig i flere lande, se f.eks. den svenske bibliografi. I Danmark:
 

  • En verdensomsejling under havet. if-Klassikere nr. 11. 19 illustrationer + kort, 1975 og 1979
  • Den hemmelighedsfulde ø. if-klassikere nr. 12. 18 illustrationer, 1975.
Her forsiden med den obligatoriske kamp mod kæmpeblæksprutten:


 
Petersen, Bernhard

En af mig ukendt tegner, der illustrerer et enkelt bind af Gyldendals Udødelige, nemlig:

  • Kaptajn Grants børn : 8 tegninger til de 8 oplag fra 1962 til 1989. 
Som eksempel kan vi på fangsten af den drabelige hammehaj, den med flaskeposten. Den er her dog blevet til en almindelig haj. Petersens tegninger er alle meget mørke og grove.


 
 
Ruben, P:

tegner til Bogklubben Børnenes Bogpakke  tegninger til de to bind: En verdensomsejling under havet og  Jorden rundt i 80 dage i 1983.  Samme udgave findes også på svensk.

Eksempel:  Passepartout hænger endnu en gang mellem de to togvogne:

 Tegnere S til Å