Forlaget Fahrenheit.Forlaget Fahrenheit er Danmarks førende udgiver af danskproducerede tegneserier og står bag en række udenlandske tegneserier samt skøn- og faglitterære bøger.

Forlaget Fahrenheit blev grundlagt i 1991. I 1998 udkom første nummer af Strip ! der i dag er Danmarks største tidsskrift om tegneserier. Siden 2003 har forlaget udsendt fire bind af tegneserien  Det hemmelighedsfulde selskab (The League of extraordinary Gentlemen), der bl.a. afslører nye hemmeligheder om Kaptajn Nemo og Allan Quatermain.Serien er fortalt af Alan Moore og tegnet af Kevin O'Neill.Alan Moore, f. 1953 i England, forfatter, mystiker mm.

Serien er et af de bedste eksempler på benyttelse af nogle af de vigtigste figurer fra kendte romaner fra slutingen af 1800-tallet, der blandes sammen i den såkaldte cross-over-teknik..

Af andre eksempler på cross over-teknikken er den såkaldte Wold Newton-teori, introduceret af forfatteren Philip José Farmer i bøgerne Doc Savage: His Apocalyptic Life (1975) og Tarzan Alive (1976). Wold Newton-teorien hævder, at talrige litterære helte og skurke i virkeligheden nedstammer fra én og samme gruppering af mennesker. Disse var i året 1795 vidner til (det historisk korrekte) meteor-nedslag i Wold Newton i England og blev dermed udsat for en radioaktiv bestråling, der skulle have bevirket, at deres efterkommere blev i besiddelse af ekstraordinær styrke og / eller intelligens. Ifølge Farmer tæller disse efterkommere så prominente fiktions-navne som Den røde pimpernel, Holmes og Moriarty, Phileas Fogg, Allan Quatermain, Tarzan, Fu Manchu og Nayland Smith, The Shadow, Doc Savage, Philip Marlowe og James Bond!

I en Jules Vernesammenhæng er i dette univers udgivet Phileas Foggs hemmelige dagbog, der findes i en svensk udgave.
I Det hemmelige selskab optræder kaptajn Nemo som et af Det Hemmelige Selskabs medlemmer, men overalt er der spor af Jules Vernes romaner: Robur nævnes, balonen fra Fem Uger benytttes, og endog projektilet fra Rejsen til Månen dukker op. Desuden spiller Allan Quatermain en vigtig rolle, hvorfor serien alene af denne grund danner en bro mellem Vernes og Haggard forfatterskaber.

Alan Moore
er en af tidens mest berømmede tegneserieforfattere. Af hans øvrige serier bør fremhæves Promethea i 5 bind påbegyndt i 1999. samt V for Vendetta og Watchmen, der begge er udsendt som meget interessante film.  Også første bind af Det Hemmelige selskab er filmatiseret i en ikke helt tilfredsstillende film med bl.a. Sean Connery.

Om den meget indviklede handling i Det Hemmelighedsfulde selskab læses bedst på forlagets hjemmeside:

http://www.forlaget-fahrenheit.dk/gallerier/de_fantastiske_fem.html

De fem medlemmer af selskabet består af Bram Stokers Mina Murray, Rider Haggards Allan Quatermain, R. L. Stevensons Dr. Jekyll og Mr. Hyde, H. G. Wells' Den usynlige mand og Jules Vernes Kaptajn Nemo.

De otte bind, der er udkommet indtil nu er følgende:

  • Det hemmelighedsfulde selskab bind 1" , Fahrenheit 2003, 144 sider.  Albummet er anmeldt i  "Strip !", no. 23.  Fint oversat af Per Sanderhage, dog uden en Allan Quatermain-novelle, der er med i den engelske udgave.  Det er umuligt at genfortælle den indviklede historie.


Filmatiseringen fra 2003:
Twentieth Century Fox.Instr.Stephen Norrington. Allan Quatermain: Sean 
Connery
, der også var medproducent.Desværre er der digtet en fjollet afslutning på
filmen, der er mere rodet end tegneserien.

DVD: 106 minutter med mange kommentarer af bl.a. produceren Don Murphy. Nordiske undertekster,  SF-DVD.Allan and the sundered Veil.
I
den engelske udgave af The League, vol 1, findes en hidtil ukendt Allan Quatermainnovelle (skrevet af Alan Moore):
Allan and the sundered Veil.
Historien drejer sig om et besøg hos den mystiske og farlige Lady Ragnall, der endnu en gang lokker Allan med Taduki strangest of narcotics to which she alone had access. With taduci, one might rend the veil of time ande immersed in former lives ...Denne historie danner optakten til bind 1 og er derfor absolut nødvendig for at forstå ret meget af den indviklede historie.

 

  • Det hemmelighedsfulde selskab bind 2: Klodekrigen , Fahrenheit 2003, 154 sider. Oversat af Per Sanderhage. Her er det mest H. G. Wells roman Klodernes Kamp, der indgår. Kaptajn Nemo og hans ubåd er dog stadig med. En ny fare truer det britiske verdens-imperiums hovedstad, London. Året er 1898 og denne gang er det en fjende fra en fjern og ukendt verden, der atter samler rigets mest hemmelige og mest usandsynlige agenter.


  • Forholdet mellem Quatermain og Mina Murray udvikler sig med kurs mod bind 3.  Her fra bind 2.  Bemærk tørklædet om Minas hals, der skal skjule de fatale vampyrbid. Det er klart, at Quatermain trænger til en tur i foryngelsesflammen, hvilket sker i bind 3. 


  • Det hemmelighedsfulde selskab bind 3: Black dossier  (2007, ikke oversat til dansk).
         

The Black Dossier er en blandet af tegneserier og fortællinger, der rummer en række forklaringer til de øvrige bind.

Efter sejren over marsboerne i bind 2, var Det Hemmelighedsfulde Selskab under Mina Murrays ledelse næsten udslettet. Hawley Griffin, kendt som Den usynlige mand samt Dr. Henry Jekyll og Mr. Edward Hyde var døde, og kaptajn Nemo forlod gruppen i vrede.

Efter en kort adskillelse finder Mina Murray og Allan Quartermain igen sammen og tager på en lang rejse gennem de mest sagnomspundne steder i vor verden - og de, som ligger tæt herved - såsom Megapatagonien, også kendt som "Den flammende verden", hvor alle myter mødes. I Afrika bader de i Ayeshas ildsøjle, hvilket genskaber Allan Quatermains ungdom og gør dem begge udødelige. Ved at foregive, at Allan Quatermain er sin egen søn, kan hans ungdom forklares, og parret arbejder derefter i de følgende bind fuldtids for Den britiske efterretningstjeneste.
    

Allan og Mina på flugt med The Black Dossier, der fortæller om handlingen i "The Black Dossier". På væggen et maleri af det oprindelige selskabs fem medlemmer.


  • Det hemmelighedsfulde selskab bind 4:  Århundredes hemmeligheder 1910


Den gamle inder kaptajn Nemo dør og Nemos eneste barn, datteren Janni, vil som udgangspunkt ikke have noget med arven fra sin far at gøre. Hun søger derfor almindeligt arbejde i et af Londons mest snuskede kvarterer og i løbet af denne første del, er hun både vidne til ydmygelser og fysiske overgreb. Samtidig står den nye konstellation af det hemmelighedsfulde selskab, som nu. tæller Wlhemina Murray og en foryngret Quatermain, den kønsløse Orlando og spøgelsesjægeren Carnacki, overfor en okkultist – Dr. Kraswell der har utroligt mange lighedstegn med virkelighedens Alistair Crowley. Han har tydeligvis gang i et forehavende som endnu ikke er blevet helt tydeligt, men der tales eksempelvis flere gange i historien om et ”månebarn”, som tilfældigvis også var titlen på Crowleys eneste publicerede roman.
Delvis opbygget over Bertolt Brechts  Die Dreigroschenoper.

 Her det afsluttende skænderi mellem far og datter.  Kort efter dør Kaptajn Nemo endeligt, og ikke som Verne troede, på "Den hemmeligehedsfulde Ø".  Men der er jo også almindelig forvirring omkring sammenhængen mellem En verdensomsejling, Kaptajn Grant og Den hemmelighedsfulde ø. Den skumle sømand er Ishmael fra Moby Dick. Sproget er punjabi.  Nemo kræver at datteren skal overtage komandoen, men hun nægter:   hvad slags navn er "No-one, og hvad slags erhverv er pirateri.  Du kan gå ad helvede til. Og det gør så gamle Nemo, men til sidst i heftet er hun overtalt og hendes sidste replik inden hefte to (maj 2010) er "Me ? I'm no one". 


 Nu ved vi da, at Nemo havde en datter, der i 1911 overtog komandoen over Nautilus. Det vidste vi vist også fra filmatiseringen af Den hemmelighedsfulde ø ?

  • Det hemmelighedsfulde selskab bind 5:  Århundredes hemmeligheder 1969.Dette er andet bind af ”Århundredes hemmeligheder", en trilogi, der skal afsluttes i bind 6. I fjerde forsøgte Selskabet at hindre troldmanden Oliver Haddo i hans skumle planer. Nu har de chancen igen i London i 1969. Selskabet er blevet reduceret til  Mina Murray og Allan Quatermain, der begge drukket af ungdommens kilde og er evigt unge, og de har følgeskab af den udødelige Orlando (fra Virginia Woolfs roman af samme navn), som med mellemrum skifter køn.

Oliver Haddo har fortsat planer om at lave et ‘månebarn’, og denne gang er rockikonet Terner (en satire over Mick Jagger) en vigtig del af planen. Højdepunktet er en koncert i Hyde Park, hvor Terner synger en lettere omskrevet udgave af ”Sympathy for the Devil” mens Mina tripper ud på LSD. 

Den eneste Vernetilknytning er skibet Nautilus, der dukker op i begyndelsen af dette bind

H-selsk-tegneserie02.jpg

   

De 3 album af Det hemmelighedsfulde selskab, Århundredes hemmeligheder 1910. 1969 og 2009. En særdeles indviklet historie, hvor bind 1 er bygget op over Brechts Tiggeropera, med Kaptajn Nemos datter som piraten Jenny, bind 2 over Aleister Crowleys Moonchild fra 1929, og bind 3 over Harry Potter. De, der elsker Potter, vil hade bind 3! Udsendt på forlaget Fahrenheit 2010 - 2012.

Ved starten af første bind dør den gamle Kaptajn Nemo, og hans datter overtager komandoen over Nautilus. Allan Quatermain opstår i forynget tilstand efter at have badet i Ayeshas flamme. Det hele slutter med en afgørende kamp mellem Potter og Quatermain, hvor Quatermain dør for siden at blive begravet i Zu Vendi. Så dukker Mary Popins op og straffer månebarnet. Det hele er ret syret og stiller store krav til sin læsers paratviden. Om det egentlig er morsomt, ved jeg ikke, men der sluttes af med et smukt billede af Quatermains grav, der kan minde om Karen Blixens beskrivelse af
Denys Finch Hattons grav i Kenya. Nemos datter får sig egen historie i næste bind Nemo, Heart of Ice, Det hele er vel et eksempel på Steam Punk, men det har jeg ikke meget forstand på.

Som en udløber af de seks bind om Det Hemmelige Selskab er kommet et bind med Kaptajn Nemos datter som hovedperson.

Nemo, Heart of Ice, 2013 af Alan Moore og Kevin O'Neill.

Nemos datter, der har overtaget komandoen over Nautilus følger sin fars logbog mod sydpolen og møder endnu en gang den verden, der først blev beskrevet af Poe og siden videreskrevet af Verne i "Is-sfinksen". Lovecraft har også været der, og i tegneserien får vi et mageløst kig ind i denne verden, hvor man konstant mødes af et "TE-KE-LI-LI". Samtidig blandes Haggard ind på grund af en "prinsesse af Kor", der flytter sig selv og sine skatte til Kanes slot Xanadu, som kendt fra filmen "Citizen Kane".  Så som vanligt erdet en indviklet historie, der stiller ret store krav til læserens forkundskaber. Med meget flotte billeder fra sydpolen.I det nyeste bind dukker Ayesha alligevel op igen, og hun forfølges til det indre af Amazonjunglen, hvor tyske nazister har oprettet en fabrik, der skaber kunstige robotter eller kloner, bl.a. af den udødelige Hun.  Historien ender med, at fabrikken og herunder alle kloner af Ayesha springes i luften. Ved samme lejlighed dør kaptajn Nemos datter, men slægten føres videre af hans barne- og oldebarn, så der skal jo nok dukke flere album op.